Szemünk fokozottan ki van téve a káros környezeti hatásoknak. Emiatt és a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként is keletkező szabadgyökök nagymértékben
károsítják a szemet. Ez ellen antioxidáns hatású készítményekkel védekezhetünk.
A zöldségekben és gyümölcsökben található karotinoidok hatékony antioxidánsok.
A karotinoidok népes családjába tartozik többek között a közismert béta-karotin, a lutein, a likopin, az alfa-karotin, a zexantin.A béta-karotinban gazdag növények (paraj, sütőtök, rebarbara) luteint is tartalmaznak ,méghozzá a béta-karotinnál 2-4 szer nagyobb mennyiségben.Ez a karotinoid nagyon fontos antioxidáns. Amerikai rákkutatók bebizonyították, hogy a lutein gátolja a leghatékonyabban a zsírok peroxidációját, ami a vérszérumban, mind a szemben, igen jelentős. Vizsgálatánál úgy találták, hogy különleges módon kötődik a szemhez. Szervezetünkbe kerülve a lutein a felszívódást követően a szem két területén halmozódik fel: a szemideghártya (retina) sárgafoltnak (macula) nevezett részében és a szemlencsében. A szemideghártya sárga foltján a szabadgyök reakciók következtében olyan érelváltozások (kapilláris érelmeszesedések) következnek be, amelyek a sárgafolt elfajulásához (degenerációjához) vezetnek.
Az időskori sárgafolt elfajulások területén folytatott kutatások eredményei egyértelműen igazolták, hogy a luteinnek jelentős szerepe van a macula védelmében.
A Harvard egyetemen végzett vizsgálatok alapján úgy találták, hogy 6 mg per nap lutein 43%-kal csökkenti a sárgafolt károsodásának előfordulását.
A szemlencse a szem leggyakrabban megbetegedő része. A szemlencse 98%-ban fehérjékből épül fel. A szabadgyökök károsítják a szemlencse fehérjéit, azok úgynevezett összecsapzódásához, kiszáradásához vezetnek. Ez éll a hátterében a szürkehályog-betegségnek, amely az időskori vakságok mintegy 50% százalékáért felelős. A szürkehályog létrejöttét számos tényező befolyásolja. Kialakulásában az erős napfény, az UV sugárzás, sőt még a dohányzás is.
Néhány krónikus betegség, mint pl: cukorbetegség, ugyancsak fokozza a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Szerencsére van mód a betegség megelőzésére. Ez főleg antioxidáns hatású anyagok révén valósul meg. A kombinált antioxidáns védelem a szürkehályog kialakulásának veszélyét egyharmadára képes csökkenteni.A legújabb eredmények rámutatnak a lutein ilyen irányú, kimagasló hatására.A kutatás során 50000 nőt vizsgáltak 8 év leforgása alatt. A vizsgálat egyértelműen bebizonyította hogy a luteinben gazdag paraj fogyasztása jóval eredményesebb, mint más zöldségfélék egyéb karotinoid tartalma. A lutein az a korszerű étrendkiegészítő, amelynek folyamatos fogyasztásával sokat tehetünk szemünk épségének megőrzéséért. A lutein kiváló antioxidáns hatása más szervekben és anyagcserefolyamatokban is érvényesül, így jó eredménnyel használhatja bárki, aki az antioxidánsok más kedvező hatására számít (pl: a szív és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek megelőzésében). Az Ökonet új terméke a lutein, amely kapszulánként 6 mg luteint, 3 mg béta-karotint, és 0,36 mg zeaxanthint tartalmaz.
A készítmény fogyasztását azoknak ajánljuk akik szemük egészségének védelmét kiegészítő lutein, zeaxanthin, és béta-karotin fogyasztással szeretnék elősegíteni. A termék szedése különösen ajánlott ha környezetünk a szem fáradtságát, terhelését idézi elő (számítógép használat, tévé nézés, légkondicionáló működtetése, rossz, mesterséges megvilágítás), valamint ha szeretnénk elősegíteni szemünk sötétséghez való alkalmazkodását. Napi rendszeres fogyasztásával egy-két dioptriás szemüveg kiváltható. |